Kötelező biztosítás - számoljunk időben, okosan

Eljött az év vége, így a biztosítók is meghirdették a 2019-es kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (KGFB) díjakat is még november elején. Nem volt ez másként az elmúlt 10 évben sem, viszont jelentős különbség, hogy már nem mindenkinek lehet az év végén biztosítót váltania ahhoz, hogy kedvezőbb díjat kapjon.

calculator-1044173_1920.jpg

Jöjjön is a legfontosabb. Amennyiben 2010 január 1-e előtt vásároltuk az autónkat vagy az üzembentartó még ezt megelőzően változott és azóta folyamatosan van kötelező biztosításunk, akkor az év végén van lehetőségünk megnézni, hogy van-e valamelyik biztosítónak kedvezőbb ajánlata számunkra. Ezt az időpontot követően vásárolt autók tulajdonosainak vagy üzembentartóinak akkor van lehetőségük váltani, amikor évfordulós a szerződésük.

A biztosítást legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal fel kell mondani, jelen esetben december 1. éjfélig. Érdemes tehát még ezt megelőzően informálódni, hogy van-e számunkra kedvezőbb ajánlat. Az új szerződést nem kell azonnal megkötni, ráérünk akár december 31-én is megtenni, viszont arról gondoskodnunk kell, hogy 2019. január 1-től is legyen érvényes biztosítás az autón. Figyeljük a biztosítók hirdetményeit, hogy meddig kell a szerződést megkötni, hogy biztosan legyen az új év első napjától is biztosításunk.

crash-test-1620591_1920.jpg

Az aktuális biztosítónak az évforduló előtt 50 nappal kell küldenie egy tájékoztatást az évforduló tényéről és a várható biztosítási díjról. A 2006-2016 közötti időszakban jelentősen csökkentek a biztosítási díjak, de azóta ez a trend megfordulni látszik és egyre növekvő díjakkal lehet találkozni. Így már nem csak azt kell figyelni, hogy mennyivel lehet olcsóbb a biztosítás, hanem adott esetben azt, hogy melyik biztosítónál növekszik a legcsekélyebb mértékben a várható díj.

Általánosságban elmondható, hogy bár a biztosítás váltás folyamata egészen gördülékeny tud lenni, azért adódhatnak hibák, valamint némi utánajárással is számolhatunk, ha bónuszunkat nem tudják jóváírni az új biztosításon. Éppen ezért néhány 100 Forintos különbség esetében  erősen megfontolandó a váltás.

A kalkuláció során figyeljünk a díjfizetés módjára és gyakoriságára is, mivel a nagyobb részletekben (félévente, évente) fizetett biztosítás olcsóbb lehet, mint a kisebb részletekben (havonta, negyedévente) fizetett díj mellett. Ha elektronikus fizetést választunk, akkor is csökkenhet a díj, bár minimális mértékben. Ezen felül ha vállaljuk, hogy a biztosítóval elsősorban elektronikusan tartunk kapcsolatot, akkor további kedvezményeket kaphatunk. Ha van egyéb biztosításunk, akkor arra is kaphatunk egy kis kedvezményt, figyeljünk rá, hogy az űrlapokon mindent pontosan kitöltsünk.

Online szerződést kötni a legnépszerűbb felületek egyikén érdemes:

Van még ezen kívül számtalan portál, de összehasonlítás miatt érdemes a fentieket felkeresni.

Ha kérdésed van, írd meg kommentben vagy az autotnezek@gmail.com címre és igyekszem segíteni.

Kövess minket a YouTube-on és a Facebookon is.