Autót örököltem, mit tegyek?

Sajnos előbb vagy utóbb esedékessé válik az öröklés kérdése minden családban, ahogy történt az nem is olyan régen nálunk is. Ha az örökhagyónak autója is van, azt is megkapják a törvényes örökösök vagy pedig a végrendeletben megjelölt személy(ek). A hagyatéki eljárás meglehetősen hosszúra is nyúlhat, így nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk az autó használatát és a szükséges papírmunkát illetően.

Lehet tovább használni az autót?

Igen, de egy pár dolgot meg kell tenni. Először is meg kell keresni a biztosítási papírokat és meg kell győződni róla, hogy van érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítása az autónak az elhunyt nevére. Fel kell keresni a biztosítót és be kell jelenteni, hogy elhunyt az üzembentartó. Ezt követően a hagyatéki eljárás lezárultáig a biztosítást az örökösöknek tovább kell fizetniük az elhunyt nevében. Új biztosítást ekkor még nem lehet kötni, mivel a tulajdonos helyébe még nem léphet senki. A hagyatéki tárgyalást követően viszont ez az állapot maximum 15 napig tartható fenn. Ezen 15 napon belül az autót át kell íratni, melyet csak az új tulajdonos nevére szóló biztosítással lehet megtenni. Fontos ugyanakkor, hogy biztosítást a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésének napjától kell kötni, ellenkező esetben a jogerőre emelkedés napjától a biztosítási szerződés napjáig fedezetlenségi díjat kell fizetni.

car-buying-car-key-car-purchase-97079.jpg

Fontos azt is ellenőrizni, hogy meddig van műszaki vizsga az autón. Sajnos a jelenlegi szabályozás szerint műszaki vizsgát csak az örökös vagy annak meghatalmazottja intézheti a jogerős hagyatéki végzés birtokában.

Mikor lehet átíratni az autót?

Ahogy azt már fent is írtam, a hagyatéki tárgyalás után az örökösnek saját nevére biztosítást kell kötnie az autóra és az elhunyt biztosítását fel kell mondania. Ezt követően a hagyatéki végzéssel, a halotti anyakönyvi kivonattal, a személyes okmányokkal és a biztosítás meglétének igazolásával ellátogat egy okmányirodába és átíratja az autót. Illetéket nem kell fizetni, mivel azt a NAV szabja ki ebben az esetben. Ha egyeneságon történik az öröklés, akkor nem keletkezik illeték fizetési kötelezettség, így nem kell semmilyen illetéket megfizetni. Kizárólag az új forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításárét fog fizetni, ami a cikk megírásakor 2019 januárjában 6000 + 6000 Forint.

Eladható az autó?

A jogerős hagyatéki végzés megszerzéséig az autót nem lehet eladni. Ezt követően viszont az örökös vagy örökösök ugyanúgy eladhatják mint bármilyen másik autót, miután a nevükre került.

Mi történik a Casco biztosítással?

Amennyiben az autóra volt casco biztosítás, haladéktalanul jelezni kell a biztosítónak hogy a tulajdonos elhunyt és a biztosítást fel kell mondani. Ezzel nem szükséges megvárni a jogerős hagyatéki végzést.

Hogyan kell szerepeltetni az autót a hagyatéki jegyzőkönyvben?

Az autónak csak néhány alap paraméterét kérdezik a hagyatéki jegyzőkönyvben, viszont be kell írni az értékét is. Ha ezt nem tudjuk pontosan, akkor érdemes ellátogatni az egyik nagyobb használt autós portálra, megadni az autó márkáját, típusát, gyártási évét és a kilométeróra állását (+- 20.000 km). Az így kapott árakat átlagoljuk és nagyjából meg is kaptuk a jelenlegi piaci árat.

Összefoglalva, az autó vizsgáztatása lehet az egyetlen kényes kérdés, egyébként korlátozás nélkül használható tovább az autó. Ha az örökösök akár érzelmi, akár más oknál fogva nem akarják az autót eladni, de használni sem kívánják, akkor érdemes ideiglenesen kivonatni a forgalomból, ezzel mentesülve a folyamatosan fizetendő biztosítási költségektől és adótól.

Kövess minket a YouTube-on és a Facebookon is.