Megbízható használt autó 500.000 Forintból (1. rész) - Autót veszünk olcsón és felújítjuk

Az autós portálok és blogok közül már mindenki megírta, hogy milyen autót lehet venni 3-4-500.000 Forintért, megtettük mi is. Nagyon népszerű a téma, mivel autózni még mindig elég drága és ha beüt a baj, akár százezres számlákat is fizethetünk a szerelőnek. Azt is megírtuk, hogy mennyibe kerülnek ezekhez a relatíve olcsó autókhoz a kopó alkatrészek. Most egy új projektbe kezdünk, aminek eredménye minimum kétesélyes és senkinek nem javasoljuk, hogy utánunk csinálja.

pexels-photo-1428547.jpeg

Veszünk egy olcsó és hibáktól hemzsegő használt autót, hogy aztán szépen felújítsuk belül maradva az 500.000 Forintos álomhatáron. Hogy megtartjuk utána vagy sem, azt még nem tudjuk. Jelenleg az a terv, hogy eladjuk, de még akármi lehet.

Nem vagyunk autószerelők. A cikksorozatban leírtak azt mutatják be, hogy laikus, irodában dolgozó emberek minimális műszaki érzékkel hogyan tudnak egy már lelakott autót olyan szintre hozni, hogy azzal a tulajdonosa büszkén és nyugodtan autózhasson minden nap.

Az itt leírtak nem útmutatások és nem javasoljuk, hogy bárki utánunk csinálja ezt az egészet. Az autó keresés és a szerelések nem minden mozzanatát dokumentáljuk, így fontos lépések kimaradhatnak a folyamatból. 

Nem csak kipofozzuk az autót, hanem levizsgáztatjuk és ellátjuk olyan extrákkal, amik megkönnyítik a mindennapi használatot. Amit biztosan megteszünk, persze ha szükséges:

  • Kicseréljük az összes folyadékot, szűrőket, gyertyákat, vezéműszíjat, görgőket, vízpumpát, ha kell, a szelepfedél tömítést.
  • Felújítjuk a fékeket, hogy biztosan ne ragadjanak be, cseréljük a tárcsákat betéteket.
  • Átnézzük a futóművet, cseréljük a hibás szilenteket, stabilizátorokat, lengéscsillapítókat, csapágyakat. Ha kell, felújítjuk a féltengelyeket és cseréljük a váltó olajat, szimeringeket.
  • Új kuplungot rakunk be
  • Működőképessé tesszük az összes elektromos berendezést és hogy a szórakozás is biztosított legyen, veszünk bele egy bluetooth-os rádiót. Így nem lehet kifogás majd, hogy vezetés közben telefonál a sofőr.
  • Szerelünk hátra egy tolatóradart, hogy a leendő tulajdonosnak könnyebb legyen a parkolás.
  • Megszüntetjük a beltér zörgését, hogy nyugalomban lehessen autózni rossz úton is.
  • Veszünk rá 4 gumit, amik még alkalmasak a biztonságos közlekedésre
  • Lepolírozzuk és kipucoljuk az egész autót a padlókárpittól a tetőig.

És hogy milyen autót keresünk? OLCSÓT! Annyira olcsót, amennyire csak lehet és még abból is alkudunk, mert a fenti lista hosszú és nekünk kevés a pénzünk a projektre, de minél több dolgot szeretnénk megcsinálni. Olyan autó kell, ami még 20 év alatti, van benne klíma, hogy nyáron is kényelmes legyen és érvényes forgalmival is bírnia kell, mert a trailer plusz költség lenne és minden fillér számít.

A megbízható használt autó 500.000 Forintból sorozat cikkei:

2019.02.21. - Autót veszünk olcsón és felújítjuk
2019.03.05. - Roncsok véges sora
2019.03.19. - Megvettük 
2019.03.30. - Cuki pici bogyó, hibákkal
2019.04.05. - Nyílik, csukódik és zenél
2019.04.30. - Legyen biztonságos
2019.05.02. - A költségek

Ebbe a költségvetésbe bele kell férnie az autó vételárának és minden szükséges javításnak, de az átírási költséget ezen felül értjük. Ha a projekt elején úgy látjuk, hogy valami nem fog beleférni, akkor a biztonságot fogjuk szem előtt tartani és azokat a javításokat csináljuk meg, ami a biztonságos közlekedéshez leginkább kell. Mindent mi magunk fogunk szerelni, kivétel ha speciális szerszám vagy anyag kell a javításhoz, ami nekünk nincsen.

Biztosan lesz néhány előre nem várt kiadásunk, de ezeket kezelni fogjuk idő közben. Ha kifutnánk a keretből és az autó még nem üzembiztos, akkor folytatjuk a felújítást, amíg az nem lesz, de nem költünk a kényelmet szolgáló javításokra.

Abban a reményben vágunk bele ebbe az egészbe, hogy a végeredmény egy újra büszkén ragyogó autó lesz, amit az új tulajdonosa sokáig szeretettel fog használni. Ha így lesz, nekünk már megérte. Hamarosan újabb cikkekkel jelentkezünk az autó keresésről. Tartsatok velünk, izgalmas lesz!

Folytatása következik!

Kövess minket a YouTube-on és a Facebookon is.