Megbízható használt autó 500 ezer Forintból (8. rész) - Ereszt a klíma, kifúj a kipufogó

Márciusban vettem egy 2003-as Citroen C3-as kisautót, csak egy érdekes kísérlet miatt. Azt akartam megtudni, hogy lehet-e jó autót venni olcsón hibákkal, aztán otthoni körülmények között felújítani? Az volt a koncepció, hogy keresek egy olyan kocsit, aminek rendben van a karosszériája és a motorja, a többit meg meg tudom javítani otthon is. Elvileg. Viszont a klíma feladta a leckét, illetve kilyukadt a kipufogó is, ráadásul elég rossz helyen...

Nem vagyunk autószerelők. A cikksorozatban leírtak azt mutatják be, hogy laikus, irodában dolgozó emberek minimális műszaki érzékkel hogyan tudnak egy már lelakott autót olyan szintre hozni, hogy azzal a tulajdonosa büszkén és nyugodtan autózhasson minden nap.

Az itt leírtak nem útmutatások és nem javasoljuk, hogy bárki utánunk csinálja ezt az egészet. Az autó keresés és a szerelések nem minden mozzanatát dokumentáljuk, így fontos lépések kimaradhatnak a folyamatból.

Az autónak az alábbi hibái voltak, az áthúzottakat máig kijavítottam.

  • Antenna letört, nem jó a rádió vétel
  • Az ajtó határolók elöl eltörtek, hátul szorulnak
  • Jobb első lámpa párásodik
  • A gumik széle csipkés
  • A fék üt. Az első tárcsákat cserélni kell, de a rögzítő csavarok közül az egyik le van törve a másik feje el van nyírva
  • A szelepfedél alól szökik az olaj
  • A hátsó lengéscsillapítókat cserélni kell, a jobb oldali szivárog
  • Nem működik a tolatólámpa
  • Bal első lámpa magasság állító motor nem működik, folyamatosan zúg
  • A műszerfal világítás nem jó a klíma konzol mögött és a bal első ablakemelő kapcsolója alatt sem
  • Az autó jobbra húz
  • Olajteknő korrodált, szivárog belőle az olaj
  • Daráló hangja van a kinyomó csapágynak
  • Nagyon fent fog a kuplung
  • CD lejátszóban van egy lemez, amit nem lehet kiszedni
  • Nem működik a klíma
  • Karcos a szélvédő
  • Hiányzik a tető díszléc mindkét oldalon

Felmerült időközben egy újabb hiba is. A kocsinak egyik napról a másikra elég sportos hangja lett. 16 éves, elfáradt a kipufogó és kifúj valahol - gondoltam. Részben igazam is volt. Amikor haza értem, felálltam egy padkára, hogy jobban alá férjek az autónak és megnézzem hol fúj ki. Ahogy aláfeküdtem, rögtön tudtam, hogy kicsit nagyobb a probléma. A sportautós hang ugyanis nem a doboktól vagy az azokat összekötő csövektől jött, hanem a motor felől. Benéztem a motortérbe, de a leömlő hővédőjétől nem igazán láttam semmit. Arra gyanakodtam, hogy a leömlő nyílhatott szét. Elvittem egy francia autó specialistához, mivel tudtam, hogy a leömlőt nem fogom tudni megcsinálni, de már e levételnél is gondjaim lennének, olyannyira el van rozsdásodva minden csavar. Nem akartam még nagyobb bajt csinálni, mint amekkora már volt. Alapos átnézés után ki is derült, hogy a katalizátor alatti cső repedt el, de nem is igazán lehet már megfoltozni, mert volt is javítva és nagyon el van vékonyodva az anyag.

Szerencsére a szerelőnek volt egy másik katalizátor egy korábban javított C3-ról, aminek a csöve szintén nem volt a legjobb állapotban, de az még bőven menthető volt, így végül az lett megerősítve és felszerelve. Ha már hozzá kellett nyúlni a kipufogóhoz, akkor viszont leszedtük a teljes rendszert és egy új Bosal első és hátsó dobot is feltettünk, így remélem a kipufogóval nem lesz gond egy ideig.

A klíma javítások sem voltak sikeresek. Amikor megvettem az autót nem volt benne gáz. Fel lett töltve, hátha csak ennyi kell neki, valószínűleg az elmúlt években sem volt benne gáz. Ez rögtön hozta is a következő problémát. elment belőle minden gáz 2 hét alatt. Kiderült, hogy az egyik tömítés nem volt jó. Javítás, újabb töltés. Most sem volt jó, elment belőle a gáz. Most viszont látszott, hogy a kompresszornál. Szereztem egy bontott darabot, feltettem azt. Töltés újra, de 2 hét alatt megint elengedte a gázt. Kiderült, hogy a bontott kompresszor sem volt jó. Így ezt a javítgatást most befejeztem erre az évre. A télen veszek bele új hűtőt és új kompresszort, új tömítéseket és tavasszal összerakom az egészet, hogy a következő nyáron már jól működjön!

A megbízható használt autó 500.000 Forintból sorozat cikkei:

2019.02.21. - Autót veszünk olcsón és felújítjuk
2019.03.05. - Roncsok véges sora
2019.03.19. - Megvettük!
2019.03.30. - Cuki pici bogyó, hibákkal
2019.04.05. - Nyílik, csukódik és zenél
2019.04.30. - Legyen biztonságos
2019.05.02. - A költségek
2019.09.17. - Ereszt a klíma, kifúj a kipufogó

Kövess a Facebook-on és a Youtube-on is.