Vezetéstechnikai tréningek nem csak kezdő sofőröknek

A KRESZ oktatás talán első órájában elhangzik az a bizonyos mondat, ami kicsit túlzónak tűnik, de utána a legtöbben belátják, hogy nagyon is igaz. "A gépjármű vezetés veszélyes üzem!" Egy nagyon rövid mondat borzasztó sok tartalommal. Felhívja a figyelmet, hogy vigyázzunk egymásra és magunkra, tartsuk be a szabályokat, mert biztonságosan közlekedni csak így lehet. A probléma, hogy ezt a többség nem érti meg addig, amíg meg nem tapasztalja, hogy bármennyire is ügyesnek gondolja magát, nem fogja tudni minden esetben irányítani az autót, mert a fizikát nem tudja felülírni.

csuszos_ut_vezetes.PNG

Sajnos a B kategóriás gyakorlati képzésén annyi tudás elsajátítására van lehetőség, hogy már később a jogosítvánnyal a zsebben biztonságosan el tudjunk jutni A-ból B-be, de nem tapasztaljuk meg, hogy mennyivel lehet síkos, jeges úton menni és mi az a pont amikor az autó már irányíthatatlanná válik. Erre biztosítanak nekünk lehetőséget a vezetéstechnikai tréningek, ahol biztonságos körülmények között van lehetőségünk elsajátítani a téli útviszonyok között történő vezetés alapjait és irányítani az autót akkor is, ha az megcsúszik.

Azt senki nem garantálja, hogy a tréning után nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy karambolozzunk, de annak nagy a valószínűsége, hogy annak a következményei mind ránk, mind a többi közlekedőre nézve sokkal enyhébbek lesznek.

Magyar Autóklub Vezetéstechnikai Standard tréning

A Magyar Autóklub tanpályája Budapest 4. kerületében a Berda József utcában található. A Standard tréning keretében először egy 45 perces elméleti oktatásra kerül sor, amelynek keretében a hallgatók megismerkednek a biztonságos vezetés alapvető műszaki feltételeivel és fizikai törvényeivel, hogy aztán azt egy 3 órás gyakorlás során maguk is megtapasztalják. A feladatok végrehajtása saját autókkal történik, így mindenki azt vezetheti, ami számára a leginkább megszokott és amivel a legnagyobb tapasztalata van.

A feladatok között találhatók a következők:

  • Vészfékezés sima és csúszós felületen, különböző sebességekről
  • Hirtelen megjelenő akadály előtti vészfékezés csúszós felületen
  • Féktávolságon belül megjelenő akadály kikerülése csúszós felületen
  • Imitált frontális ütközés elkerülése, megcsúszó, megpördülő autó egyenes irányba kormányzása
  • Kanyarodás csúszós pályán növekvő sebességgel
  • Szlalom feladatok vizes pályán
  • Első tengelytapadás vesztésekor történő helyes reakciók gyakorlása
  • Hátsó tengelytapadás vesztésekor történő helyes reakciók gyakorlása rántópadon

A képzés áráról és jelentkezés módjáról további információk itt olvashatók: https://www.autoklub.hu/kozlekedesbiztonsag/vezetestechnika/

Emellett a Magyar Autóklub számos egyéb képzést is kínál, mint a KRESZ ismereteket felfrissítő oktatás, a defenzív vezetési és gazdaságos vezetési tréningek vagy az elsősegélynyújtási elméleti és gyakorlati képzések.

pexels-visionpic-net-376361.jpg

Groupama Tanpálya Bázis tréning

A Groupama Tanpálya a Hungaroring területén található, megközelítése az M3 autópályán keresztül a leggyorsabb. Az ide érkezők egy komplex tanpályán sajátíthatják el a biztonságos vezetés alapjait motorral, autóval, de akár teherautóval is. A Bázis program részeként egy 50 perces elméleti oktatás után további 3 órát gyakorolhatják a résztvevők a különböző útfelületeken történő fékezést és irányváltást. Az utolsó 30 percben a rántópad veszi ki az irányítást a sofőrök kezéből és nyerik vissza az instruktorok útmutatása alapján.

A tréningek sora itt nem ér véget. Választhatunk elektromos autós, öko vezetési és számtalan egyéb közúti és tanpályás képzésből is, amivel elmélyíthetjük a biztonságos vezetési képességeinket.

A képzés részleteiről itt található további információ: https://tanpalya.hu/hu/szolgaltatasok/kurzusok/1/103/

drivingcamp Alap Tréning

A zsámbéki drivingcamp lassan 10 év fogadja a vezetés szerelmeseit. Nem csak vezetéstechnikai oktatócentrum, hanem egy autós élménypark, ahol a konferenciáktól és kiállításoktól kezdve a családi napokon át mindenféle autós program elérhető. A vezetéstechnikai tréningek közül a személyautós alap tréning jelenti a belépő szintet, ahol a hétköznapi sofőröket készítik fel arra, hogy mindig urai maradjanak a járművüknek. Ez a képzés azóknak szól, akik szeretnének biztonságosan, a balesetveszélyes helyzeteket elkerülve, vagy azokat ha már elkerülhetetlen, helyesen lereagálva kezelni. Elméleti oktatás után a sofőrök beülnek saját autóikba és az instruktorok iránymutatása alapján gyakorolják a következőket:

  • Fékezés vészhelyzetben
  • A kormányzás helyes technikáját, a szlalomozást
  • Hegyvidéki vezetést lejtőn és a helyes kanyarodást hajtűkanyarban,
  • Sodródó jármű felett az uralom visszaszerzését
  • Az alul- illetve túlkormányzottság kezelését.

Ha ez nem lenne elég, akkor az érdeklődők a haladó tréningen mélyíthetik el a tudásukat. Részletes információk itt érhetők el: https://www.drivingcamp.hu/hu/treningek/szemelyauto-alap-treningek

Kövess minket a Facebook-on és a Youtube-on is.