Szerelj otthon - Tompított izzó cseréje

H7 izzó cseréje egy Citroen lámpájában

Izzót cserélni pár mozdulat, gondoltam én amikor kb 7 éve először égett ki saját autón saját izzó és éppen mennem kellett volna az ország másik felébe. Kicserélem! Végül is mi baj lehet? Mindenki ezzel a kérdéssel rohan az elkerülhetetlen szívás hegyek felé, de mégis feltesszük magunknak a kérdést újra és újra. "Ugyan mi baj lehet?"

philips_h7_12v_55w.jpgÍgy tettem én is és felnyitottam a motorháztetőt. Ekkor már kezdett beesteledni, de még viszonylag jól lehetett látni az utcán, ahol az autóm állt. Nem vagyok műszaki analfabéta és láttam már addig is másokat izzót cserélni, így tudtam, hogy az első lépés a fényszóró hátuljának levétele. Ez ha jól emlékszem, egy csavaros megoldás volt. Mintha egy üvegről kellene letekerni a kupakot. Mondjuk ez minden autón máshogy van megoldva. Ha befér mögé a kéz, akkor nincsen nagy probléma, de vannak kocsik, ahol egyszerűen nincsen elég hely a lámpa mögött. Ott el kell kezdeni lebontani más alkatrészeket, hogy hozzá lehessen férni a lámpához.

A Citroen Xsara egy egészen normális autó ilyen szempontból, könnyű benne kicserélni az izzókat. Ezután jön a dolog nehezebbik része. Ki kell akasztani a drótot ami az izzót tartja. Mivel még soha nem csináltam ilyet, kerestem videót a YouTube-on, ami megmutatja, hogy vakon milyen mozdulatot kellene megtenni. Találtam is egy párat, de egyik sem volt igazán jó még akkor, így készítettem én is egyet, itt megnézheted.

Jó tudom, vissza is kell tenni a csatlakozót az izzóra, ez kimaradt. Viszont a lényeg, hogy a drótot hogyan kell kiakasztani. Ha ez megvan, a többi már igazából teljesen egyszerű. Benyom, eltol oldalra és elenged. Ennyi, nem több. Aztán a másik oldalán a foglalatnak ugyanígy, ha közben magától nem oldódott ki amúgy is. Visszatenni pedig pont fordítva kell. Igazából nem is kell látni, vakon is simán meg lehet csinálni.

De nekem elsőre nem volt olyan könnyű és a kezem is túl nagy, így 40 percembe került, mire kicseréltem mindkét izzót. Ebből az első volt 38 perc, a másik meg 2. Jól be is sötétedett! Ebben benne volt a videó keresés, a kezem elvágása és ragtapasz felhelyezése is. Ha megnézed a fenti videót és hozzáférsz a lámpához hátulról, akkor neked sem lesz több, mint 5 perc a két izzó cseréje összesen. Jó szerelgetést!

Kövess minket a Facebook-on és a Youtube-on is.