A biztosítás kötelező, de nem kell drágának lennie!

Ha autód van, akkor kötelező gépjármű felelősségbiztosításod (KGFB) - vagy a napi szóhasználattal élve, - köteleződ is van. Ez a biztosítás arra jó, hogy ha másnak kárt okozol és te vagy a hibás, de a károkozás nem volt szándékos, akkor a kárt a biztosító fizeti meg helyetted, neked pedig havonta, negyedévente, félévente vagy évente kell biztosítási díjat fizetni a biztosítónak.

accident-black-and-white-broken-78793.jpg

Mivel ez a biztosítás fajta teljesen szabályozott, így ugyanazt a megoldást kínálja mindenki, így kis túlzással szinte mindegy, hogy melyik biztosítót választod. (Egyesületeknél külön egyesületi tagdíj is fizetendő). Ha 2010 január 1. előtt vásároltál autót és az még mindig a birtokodban van, akkor a te biztosítási évfordulód is január 1., ami azt jelenti, hogy ha biztosítót szeretnél váltani, akkor azt eddig teheted meg, viszont a korábbi szerződésedet legkésőbb december 1. éjfélig fel kell mondanod. Ha később vettél autót, mint 2010 január 1, akkor a Te évfordulód nem most van, így nincs is most teendőd, de olvass tovább, mert még jön pár hasznos info.

car-buying-car-dealership-car-key-97079.jpg

A biztosítók a következő évre mindig November 1-ig kell, hogy meghirdessék a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakat. Ez azt jelenti, hogy november 1. és december 1. között kell kapnunk egy levelet a biztosítónktól, amiben leírják, hogy mennyibe fog kerülni a biztosítás a következő évben. Ezzel párhuzamosan az egyik biztosítás összehasonlító portálon mi magunk is kiszámolhatjuk, hogy melyik biztosítónál mennyit kell fizetnünk. 

Biztosítás összehasonlító portálok közül a legismertebbek:

2004 és 2013 között az volt az általános tendencia, hogy a KGFB díjak évről-évre csökkentek, míg el nem értek egy olyan alacsony szintet, ami már nem csak hogy nem volt profitábilis a biztosítóknak, de már egyenesen veszteséges üzlet volt, nem is beszélve arról, hogy a hiányos vagy rossz szerződés kitöltések mennyi plusz adminisztrációval és ügyfél panasszal jártak.

close-up-document-fountain-pen-48148.jpg

2013 óta a díjak minimálisan de minden évben emelkednek és nem várható ez másként 2020-ban sem. Már nem feltétlenül azt kell nézni, hogy van-e olcsóbb díj, hanem azt, hogy melyik biztosítónál a legalacsonyabb a drágulás. Vedd hát a kezedbe a személyes okmányaidat és számold ki a biztosításodat az egyik portálon, lehet hogy éves szinten akár több ezer Forintot is spórolhatsz.