Autós támogatások 2019-ben

Az útjainkon forgalomban lévő gépjárművek átlagéletkora folyamatosan növekszik. Míg 2013-ban egy átlagos autó 12 év körül volt, mára már 14-15 éves autókkal járkálunk. Ez nem jelenti szükségszerűen, hogy a műszaki állapot is romlott volna, de az autók öregszenek, az anyag fárad és előbb utóbb már veszélyes lehet egy elhanyagolt autó. Hogy némileg segítsék újabb autók megvásárlását, a kormány 2019-es évben adott néhány lehetőséget, hogy kedvezményekkel juthassanak hazánk fiai és lányai új autókhoz.

Célkeresztben a családok

Az aktuális állami támogatási rendszerben különösen nagy figyelmet kapnak a családok, azon belül is a 3 vagy több gyermekes háztartások. 2019 júliusától minden 3 vagy több gyerek után családi pótlékra jogosult család egyszeri 2,5 millió Forint támogatást igényelhet új vagy maximum 2000 kilométert futott 7 állandó üléssel rendelkező autó megvásárlására. Ez így egyszerűen hangzik, de van egy pár kitétel, aminek még teljesülnie kell.

children-christmas-daughter-46252.jpg

Harmadik gyereknek számít a már megfogant és 12. hetet betöltött magzat is, így a támogatás még a megszületése előtt igényelhető. Az igénylőnek rendelkeznie kell állandó magyar lakcímmel és B kategóriás vezetői engedéllyel. Az is fontos, hogy jó állampolgár legyen, tehát nem lehet adó vagy köztartozása sem.

Az igénylést az államkincstárnak kell benyújtani és pozitív elbírálás esetén a pénzt közvetlenül a kereskedőnek fogják kifizetni. A 2,5 millió Forint után fennmaradó részt a vevőnek kell megfizetnie, de erre is vehet fel hitelt vagy köthet lízing szerződést.

A kereskedésnek kötelező egy családbarát program matricával ellátni az autót mielőtt az kigördül a telephelyről, amit aztán rajta is kell hagyni. Az így vásárolt 7 üléses autót 3 éven belül nem lehet eladni, ha ez mégis megtörténik, akkor a támogatást vissza kell fizetni.

Ha nincsen három gyerekünk és szeretnénk nagy családi autót akkor sem kell elkeseredni. Hirtelen a piacra került sok használt, de még jó állapotú 7 üléses használt modell, ami ha nem is új, de jó alternatíva lehet sok családnak.

Legyen zöld!

Már 2017 óta van lehetőség tisztán elektromos hajtású autót venni állami támogatással, de a kezdeti időszakban az eljárás nehézkes mivolta sokakat eltántorított attól, hogy zöld rendszámos, tisztán elektromos autóra üljenek az állami támogatás segítségével. A 2018-as változtatásoknak hála megmaradt a vételár 21%-os de maximum 1,5 millió Forintos támogatása, de kibővítették a keretösszeget és változtattak az eljáráson is. Már nem kellett a vásárlónak megelőlegeznie a kedvezményt, hanem azt már a kereskedőnek utalja az állam. Fontos tudni, hogy 20 millió Forintos autóig jár csak a kedvezmény, drágább gépjárműre nem érvényes. Az igénylést és minden adminisztratív ügyet az e-Mobi Nonprofit Kft. intéz.

alternative-auto-automobile-110844.jpg

Annak aki nem ingázik rendszeresen több száz kilométereket, hanem jellemzően egy 50-100 km sugarú körben autózik, érdemes lehet megfontolni az elektromos autóra történő váltást, ha tudja hol tölteni. Ha másért nem, már a zöld rendszámmal járó ingyenes parkolásért és a tisztább levegőért is érdemes belevágni egy ilyen autónak a használatába.