Kijelzőből sosem elég

Egy nagy kijelző a Mercedes műszerfala

A Mercedes-Benz EQS kémfotói alapján már kiderült, hogy elég komoly fedélzeti rendszert fog kapni hatalmas kijelzőkkel. Ami megdöbbentő, hogy az igazából csak a kicsi változat lehetett. A Consumer Electronics Show előtt a Mercedes-Benz lerántotta a leplet a Hyperscreen névre keresztelt fedélzeti rendszeréről és mint látható, elég nagyot gurítottak!

eqs_hyperscreen01.jpg

Egyetlen hatalmas üveg műszerfal, mögötte egy komolyabb laptop teljesítményével (Forrás: AutoBlog.com )

Ahelyett, hogy az autóiparban már-már általánosnak tekinthető középre helyezett tablet megoldást választották volna, a Hyperscreen az egész műszerfalat egy nagy kijelzővé varázsolja. A panelt 3 kijelző alkotja egy ívelt Gorilla Glass üvegpanel mögé installálva, a meghajtásról pedig egy 8 magos processzorral és 24GB RAM-mal szerelt számítógép gondoskodik. Maguk a kijelzők OLED panelek hasonlóan például a Cadillac Escalade-hez és rezgéses érintés visszajelzési funkciót is kapott. A sofőr előtt jelennek meg a vezetési információk, középen a főképernyő minden egyéb funkcióval, illetve még egy panel, ami az utas szórakozásáért felel.

eqs_hyperscreen02.jpg

A vezető a legfontosabb vezetési információkat látja maga előtt, hogy teljesen a vezetésre koncentrálhasson (Forrás AutoBlog.com)

A Hyperscreen nem önmagában csak a kijelzőkről szól, hanem egy tanulásra képes rendszer, amely kis idő elteltével felismeri a leggyakrabban használt funkciókat és beállításokat az egyes sofőröknél és gondoskodik azok lehető leggyorsabb eléréséről. Például, ha rendszeresen felhívod a férjed vagy a feleséged munkából hazafelé menet egy adott időszakban, akkor a kocsi egy idő után megkérdezi, hogy fel akarod-e hívni, ha még nem tetted volna. Persze nem csak a családi életünket támogatja, hanem bekapcsolja az ülésfűtést vagy a kormányfűtést a hidegebb napokon, ha mi magunk is ezt tettük korábban.

eqs_hyperscreen03.jpgA középső kijelzőre költözött a klíma vezérlése is, ami egyre inkább jellemző az új modellekre. (Forrás: AutoBlog.com)

A Hypersceen ára még nem ismert, ahogy az autóé sem, amiben először láthatjuk majd beépítve. Mindazonáltal az új kijelző nem lesz kötelező tartozék, a jelenlegi információk szerint egy hagyományosabb műszerfal is elérhető lesz az EQS-hez.

Kövess minket a Facebook-on és a Youtube-on is.