Síléc tartó a tetőre - melyiket vegyem?

Télen sokan indulnak kocsival síelni főként Szlovákiába, Ausztriába és Olaszországba, de néhányan nem rettennek vissza az 1000 - 1400 km-es távtól és Franciaország felé veszik az irányt. Aki járt már síelni tudja, hogy ilyenkor lényegesen több ruhát és felszerelést kell valahogy bezsúfolni az autóba mint egy nyaralásra. Ez még kombi autóknál is nagy kihívás, hát még egy kisebb városi autónál. Megoldást jelenthet a problémára egy tetőbox vagy síléc tartó felszerelése. Ezzel már legalább a hosszabb tárgyakat el tudjuk rakni az autón kívülre, belülre jöhetnek a kisebb csomagok.

roofrack_1.jpg

Az idei síelésre mi egy síléctartó beszerzése mellett döntöttünk. A tetőboxot nem tudnánk hol tartani, mivel a teremgarázsból vélhetőleg lába kélne, a lakásban pedig nincsen neki hely. A síléctartó viszont leszerelve könnyen befér az ágy alá vagy valamelyik szekrény tetején is el tudjuk rejteni a következő síszezonig.

Mivel tetőcsomagtartónk sem volt még, így abból is kellett venni egyet. Az autónk egy első generációs  Kia Ceed SW, amit gyárilag szereltek tetőkorláttal, így ehhez passzoló csomagtartó rudakat kerestünk. A legtöbb online áruházban az autó gyártó, modell, kivitel, évjárat négyes megadása után meg is kapjuk a kompatibilis termékek listáját. A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek. Az egyszerű négyszög alakú csavarokkal rögzíthető terméktől a Thule áramvonalas aluminium szerkezetéig szinte mindent lehet találni. Esetünkben a főbb szempontok a következők:

  • Legyen könnyen szerelhető
  • Szabványos T horony legyen rajta
  • Kulccsal zárható legyen

Ami nem volt kitétel, de fontos lehet:

  • Áramvonalasság a szélzaj csökkentése miatt
  • Teherbírás, mivel 4 pár síléc mellett esetenként mát is felraknánk a kocsi tetejére
  • Szín

A fenti kitételnek vagy 20 raktáron lévő termék megfelelt, így azok közül a Menabo Dozer nevű termékét választottuk a várhatóan jó ár/érték arány miatt. Tudott mindent amit nekünk kell és 20 ezer forint körüli összegért hozzá lehetett jutni újonnan.

A síléctartó kiválasztása már egy egyszerűbb feladatnak tűnhet, de messze nem az. Mivel 4 pár sílécet akartunk a tetőre tenni, ezért csak a széles kivitelek jöttek számításba és azok közül is csak a magasabbak, mert a síléc kötése nem érhet bele tetőbe. Ilyen kivitel mindössze 3 akadt ami raktáron is volt, és ha már a tetőcsomagtartó a Menabo-tól jön, akkor síléc tartóból is ezt választottuk, gondolván a két termék összeillesztése így nem fog gondot jelenteni. Ebből is kulccsal zárható kivitelt választottunk, hogy egy parkolóban néhány percre ott tudjuk hagyni az autót. Természetesen ezek a zárak nem jelentenek nagy kihívást annak, aki tudja hogyan nyissa ki őket, de nagyobb nyugalmat adnak számunkra.

Elsőként a Menabo Iceberg síléctartóra esett a választásunk, ami 4 síléc probléma nélküli elhelyezését ígéri. Amikor megérkezett a termék már voltak kétségeim, hogy be fognak-e férni a lécek, mert a 38 centiméteres gumírozott felület nem tűnt elég szélesnek. Betéve a 4 felnőtt lécet, a gyanúnk beigazolódott. Nem fér el 4 felnőtt síléc.

Visszavittem a terméket és vettem helyette egy Menabo Frozen Plus síléc tartót, ami már 6 lécet tud lezárni, legalábbis ezt ígéri. Ha 6 pár léc nem is megy bele, 5 párral biztosan megbirkózik, a mi 4 pár lécünk pedig kényelmesen el fog férni. A zárszerkezet és a kulcsos reteszelés is sokkal masszívabb, megbízhatóbb megoldásnak tűnik szemben az Iceberg primitívnek mondható zárjával. 

Ha valaki szintén helytakarékos megoldásban gondolkozik és nincsen még tetőcsomagtartója, akkor lehet mágneses síléc tartókat is venni, amik általában 130 km/h-ig garantálják, hogy a felszerelt lécek a tetőn maradnak. Árban is olcsóbbak, mint az általunk választott megoldás, viszont megvan az a hátránya, hogy sílécen vagy hasonlóan hosszú tárgyakon kívül mást nemigen lehet szállítani vele. Általában 2 pár sílécet lehet felszerelni rájuk, így a 4 léchez összesen 2 garnitúra mágneses tartót kellett volna beszerezni, ami már közelíti a tetőcsomagtartó és a fix síléctartó árát.

Azok, akik saját garázzsal vagy tárolóval bírnak, inkább zárható boxot vegyenek. Nem csak sílécek, hanem bármilyen csomag szállítható vele ami befér és nem csak síelés, de nyaralás alkalmával is remek szolgálatot tesz.